En schysst rock till ett rakt pris.

Jag var 20 år och tillsammans med några kompisar från Motala skulle jag stå på Stortorget i Linköping och sälja trenchcoats som vi importerade från ett överskottslager i Kanada. Priset satte vi till 50 kronor. Ville man ha ett foder i rocken kostade det 20 kronor till. I den mån vi tänkte i målgrupper så var det främst studerande vid universitetet som vi vände oss till och därför satte jag upp affischer som jag ritade själv på anslagstavlorna där, med den slagfärdiga rubriken ”En schysst rock till ett rakt pris.”

Mitt första steg på reklambanan var därmed taget. Nästa steg var att rita en logotyp för Östgötaflyg. Arvodet togs ut i form av flyglektioner. Dessvärre inte av mig utan av en annan kompis som agerade mellanhand. Jag fick äran och han fick pengarna. Så kan det gå.

Ungefär samtidigt startade jag, återigen tillsammans med kompisar från Motala, dock inte samma som ovan, mitt första företag. Det hette BäverResor och affärsidén var att arrangera resor till alperna för vår bekantskapskrets så att vi själva kunde åka skidor ofta och gratis. Strategin var att resenärerna fick klara sig själva. Reseledare ingick inte eftersom vi hade fullt upp med att åka skidor och festa. Men det gick bra ändå. Alla hade roligt. Vår marknadsföring bestod dels av att ha skidortens bästa, en del skulle kanske säga värsta, fester och av klisterdekaler med texten ”På väg utför med BäverResor” som våra resenärer tävlade om att klistra upp på alla möjliga och omöjliga ställen. Jag skulle nog våga påstå att vi var något av pionjärer när det gäller detta medieval. Idag är det ju en vedertagen, om än något bespottad, marknadsföringskanal.

Nåväl, ryktet om våra äventyrliga resor spred sig och efter ett tag var det inte bara kompisar som ville åka med utan även kompisars kompisar. Det gick också bra. Åtminstone så länge som den ursprungliga kompisen var med. Så småningom sålde vi även resor till kompisars kompisars kompisar. Dom förstod tyvärr inte vår affärsidé utan krävde samma service som av de mer traditionella resebyråerna, till exempel att resmålet skulle vara detsamma som utannonserats. Då lade vi ner företaget.

Att jag skulle arbeta med marknadsföring och reklam bestämde jag mig för redan i 18-årsåldern. Vägen dit gick över studier i beteendevetenskap, en civilekonomexamen och examen från IHR, Institutet för Högre Reklam- och kommunikationsutbildning i Stockholm.  Så här i efterhand ser det väldigt målmedvetet ut. Direkt efter examen blev jag marknadschef och reklamansvarig i IT-branschen och det höll jag på med, i lite olika företag, i nästan 10 år.

 

 

Mätt på datorbranschen blev jag delägare, projektledare och, så småningom, ”creative director” på en reklambyrå vars USP (Unique Selling Proposition) var att utifrån ett strategiskt marknadsperspektiv producera reklam som var både kreativ och effektiv. Reklambyrån hette Arnek och hade som mest 30-tal anställda på kontor i Linköping, Stockholm och Jönköping. Några av de uppdragsgivare som jag har haft nöjet att samarbeta med har du kanske redan sett på startsidan.

Efter nästan 15 år på Arnek lämnade jag över till nästa generation. Med deras godkännande och efter uppdragsgivarens önskemål koncenterade jag mig i fem år, som egenföretagare, på att bygga strategiska kommunikationsplattformar åt SAAB Aerospace (nuvarande SAAB Aerotech) och SAAB BAE Gripen samt vara kommunikationsstrategisk rådgivare till respektive företagsledning. Det är det mest spännande uppdrag jag har haft (hittills) och då tänker jag inte i första hand på JAS 39 Gripen utan på att arbeta med ett företag som verkar i utvecklingens absoluta framkant.

De senaste 20 åren har jag mest arbetat som fristående konsult inom marknadsföring och reklam, ibland helt på egen hand, ibland tillsammans med andra konsulter. Det som kännetecknar den här perioden är naturligtvis det allt större inslaget av internet och sociala media. Redan 1994 var jag med och byggde en kampanjsajt för Suzuki Bilar och sedan dess har det blivit många hemsidor, kampanjsajter, bloggar och annonskampanjer i sociala media, liksom det som idag kallas för ”storytelling” och ”content marketing”.

De gemensamma nämnarna för allt jag har hållit på med är en stor nyfikenhet på världen och en förundran över hur den mänskliga hjärnan fungerar. Eller kanske snarare hur den inte fungerar. Inom marknadsföring och reklam finns det en tendens att kasta bort all ansamlad kunskap och erfarenhet överbord som om ny teknik också innebär nya mänskliga beteenden. Enligt den så kallade ”Moore’s law” fördubblas datorkapaciteten vartannat år, vad vi nu ska med den till när våra hjärnor fortfarande fungerar likadant som på stenåldern. Det är nog det viktigaste jag har lärt mig under mina 40 år i branschen – att verktygen kommer och går men att förutsättningarna för en fungerande kommunikation inte förändrats.

Slutligen, om du händelsevis undrar varför jag kallar mig för Remake-Remodel så kunde jag svara att det beror på att jag ofta arbetar med kunder som har kört fast och behöver göra om sig, det som vi i branschen kallar för ompositionering. Men om sanningen ska fram så är namnet valt efter den första låten på Roxy Musics första LP som kom ut 1972, ungefär samtidigt som jag sålde rockar på torget i Linköping. Musik som inte lät som någonting annat från ett band som inte såg ut som alla andra. Ett sällsynt lyckat exempel på positionering. Om du undrar hur det lät, och hur de såg ut, klicka här.