1.000 ord säger mer än en bild?

Som copywriter tycker jag att en riktigt bra affärsidé ska rymmas på en bildekal. ”Ek, ekoxe, ekologi.”, ”Set Your Business Free.”, ”Det bara fungerar.”, ”Hårt som sten. Värmer som ull.”, ”Världens största lilla bil.” ”En ansökan. Alla bolån.”, ”Bättre kakel i köket än marmor på banken.”, ”Making ideas fly.”. Ibland blir resultatet av mitt tankearbete mer eller mindre fyndiga formulering som förhoppningsvis speglar företagets affärsidé och kundrebjudande; i de här fallet för Hotell Ekoxen, IFS Industrial & Financial Systems, IBM, Rockwool, Suzuki, Easyloan, SBAB respektive Saab Aerotech. Ibland blir resultatet av mitt arbete betydligt längre.

Och trädet finner sin form.

Vid Helge å i Diö, mitt i den Småländska gammelskogen, ligger Sveriges äldsta möbelfabrik. I dess allra heligaste tämjs bok och ask till tidlösa möbler av yrkesskickliga hantverkare som vet åt vilket håll träet vill böjas. Tänjer och bänder, lockar och pockar, tills det ångvarma träämnet hittar sin form. Och träet låter sig inte skyndas. Förvandlingen från ämne till stol tar sina modiga dagar och veckor.

Tekniken har använts av både båt- och gärdesgårdsbyggare sedan urgamla tider men förädlades i mitten av 1800-talet av Thonet till den ikoniska stol som nötts av miljontals bakar på Europas caféer. Formen bestäms av de bästa samtiden kan uppbringa. Då hette de Peter Celsing, Yngve Ekström, Sigurd Lewerentz och Carl Malmsten. Nu heter de Jonas Bohlin, Front, Lisa Hilland och Mats Theselius. Det böjda träet från Diö möter sadelgjord och naturgarvat läder från Tärnsjö. Böjaren möter formgivaren. Det som var då har blivit nu.

Trädet har blivit en stol. I stolen finns minnet från trädet och skogen kvar.

Broschyr för Gemla 2014 | Copywriter

Saknadens princip.

Det är dags att säga adjö. Dags att befria mig från de bördor jag själv har skapat. De meningar som är resultatet av mina  drömmar och de åtaganden jag uppfyllt, både av lust och av plikt. Liv blev till liv men liv blev också till sorg och till saknad. Så var det inte tänkt men så blev det.

Mina ord är en oundviklig del av mig själv. De skaver mot varandra och ur friktionen uppstår gnistor; nya tankar och nya meningar där varje mening bär på minnen från min barndom. Om jag visste hur det gick till skulle jag antagligen låta bli.

Nu är det dags att släppa taget om alla mina ord och låta dem leva vidare av egen kraft. Liv blev till berättelser och nu vänder berättelserna tillbaka till livet. Det känns vemodigt men samtidigt befriande.

Från liv till liv är steget kortare än mellan födelse och död. Min vän på andra sidan ger sig ut i skogen igen. Vid slutet av stigen börjar en ny.

Hommage till Bodil Malmsten 2016

Aktiebolaget Tro, Hopp & Kärlek.

Det har en av världens äldsta affärsidéer, omsätter över 60 miljoner kronor om året och hamnar, med sina över 150 anställda, på 31:a plats över Linköpings största arbetsgivare. Det driver butiker, snickeri,
textilverkstad, tvätteri, ett tryckeri, en restaurang och ett kafé. Det äger bostadsfastigheter och behandlingshem. En något spretig koncern kan tyckas men det har sina randiga skäl. Företaget vi tänker på har två målgrupper. Den ena består av kommuner, företag och av dig och mig. Den målgruppen försöker man klämma på så mycket pengar som möjligt. Ja, man lyckas till och med att få oss att jobba för företaget helt gratis. Den andra målgruppen betalar ingenting och den är den allra viktigaste. Hur går det ihop?

Motbilder.

Den som bara tar bilder i syfte att övertyga mister snart förmågan att se.   Den som aldrig tänker en tanke utan kommersiella baktankar förlorar förmågan att förstå. Livet och perspektiven kantrar. Så omärkligt att vi har svårt att värja oss. Med hjälp av motbilder kan vi bygga upp ett försvar. Det enklaste sättet att skapa en motbild är att vrida blicken eller tanken 180 grader – bort från det man förväntas att se eller tänka. Fotografen vrider sin kamera och förevigar det som fastnar i dess sökare. Vi andra får ta våra motbilder med hjärnan. Vi kan också ta hjälp. Vi kan betrakta andras bilder och se vad som händer.

Bokomslag Annie Leibovitz 1990  | Copywriter

Do not tailgate.

Att glida med i suget bakom andras framgångar är inte riktigt Pelle Gunnerfeldts stil. Som gitarrist i rockbandet Fireside och producent till fem av världsstjärnorna The Hives’ album, har det funnits åtskilliga tillfällen att både sola sig i glansen och att själv leva upp till diverse myter om ”sex and drugs and rock’n’roll”.  Ändå har han valt att sätta sig mitt i vardagslunken i Stockholmsförorten Gröndahl, långt från glittret och glammet i Los Angeles och New York eller, för den delen, från Stureplan. Här arbetar han med gräddan av den svenska och internationella indiescenen, som Bear Quartet, International Noice Conspiracy, Moneybrother, Mando Diao, och Sahara Hotnights, men även med utländska artister som till exempel Status Quo och Timbaland.

Reportage Studio Gröndahl | Copywriter | Content

Making ideas fly.

A digital infrastructure with standardized interfaces. Fully integrated computerized systems using a common database. A system that can be used both independently and as a component in a higher system. All this adds up to what could well be a description of a modern, sophisticated computer system. But there is one very significant difference: this system is airborne.

Saab Aerotech Annual Report 1997 | Copywriter | Storytelling

Making ideas fly (2).

Hur många människor krävs det för att göra det omöjliga? När Neil Armstrong som första människa satte ner foten på månen,krävdes det bara en. Å andra sidan, utan de andra astronauterna i teamet ombord på Apollo XI, så hade det varit betydligt svårare. Och utan alla de hundratusentals människor som år efter år hade arbetat med att skapa de bästa förutsättningarna, hade det överhuvudtaget inte varit möjligt. På Saab krävs det ungefär åtta tusen.

Årsredovisning Saab Aerotech 1998 | Copywriter | Storyrtelling

Femtio nyanser av grått.

Egentligen är allting svart. Eller vitt. Det vi kallar färg är bara mer eller mindre subjektiva sinnesförnimmelser i våra hjärnor. Trots det kan ett öppet öga uppfatta cirka åtta miljoner olika färger. Det är människans färgrymd. Tryckpressens färgrymd är på cirka 5 000 färger, det vill säga mindre än en promille av människans. Med hjälp av denna, hårt begränsade, palett ska tryckaren förmedla värmen i en sommaräng, smaken av en söndagsstek eller de bilder som skapats i huvudet på en fotograf. Det paradoxala är att det är enklast att återge färg, medan det allra svåraste är grått. När man ska testa gränserna för vad en tryckpress klarar av trycker man därför plattor med olika gråa toner som obönhörligen avslöjar teknikens eventuella brister.

Reportage Fälth & Hässler | Copywriter | Content

Sagor för en accelerad kultur.

Tyngda av massmedias hela kraft berättar de sagor om sina liv, fyllda med retromodets alla symboler, TVs bildspråk och av hela den visdom en nästan trettioårig själ kan prestera. Generation X. En bok om 40-talisternas barn. De som föddes på 60- och 70-talet och som hittills har levt i skuggan av sina självförverkligande föräldrar. Och som nu får se hur framtiden mutas in av Eurokids, MTV-generationen med sin virtuella verklighet. Generation X. En oumbärlig trendbibel enligt vissa. Trams enligt andra. Eller helt enkelt en underhållande bok som var och en får läsa och sedan dra sina egna slutsatser av. För en sak är åtminstone säker: hur ska vi någonsin förstå vår samtid om vi inte ens förstår våra barn.

Bokomslag Douglas Coupland: Generation X 1992 | Copywriter

Ett drivhus för både plantor och människor.

På Östgötaslätten i utkanten av Linköping projekteras just nu en av de märkligaste kontorsfastigheter som någonsin byggts. 54 meter högt, kommer den, när den står färdig år 2014, att sträcka mot vinden som ett segel av glas. Men det är insidan som är mest spektakulär. Här kommer närmare 5 000 kvadratmeter kontorsyta att samsas med ett vertikalt växthus med 4 000 kvadratmeter odlingsbar yta. Begrepp som närodlat och det gröna kontoret får då en helt ny och mer påtaglig dimension.

Reportage Plantagon | Copywriter | Content

Man need space to grow,

At dawn on October 6, 1997, the Cassini/Huygens space probe set out on its journey to Titan, one of Saturn’s moons. On its way, it will pass Venus twice and the Earth once, before accelerating with the aid of gravitational forces to pass Jupiter and then Saturn.

Saab Aerotech Annual Report 1997 | Copywriter | Storytelling

Kan man behärska delarna om man inte förstår helheten?

Synergieffekter är ett ofta använt begrepp inom företagsekonomin,
till exempel när man ska försöka motivera varför två företag ska gå samman. Att ett plus ett inte blir två, utan både tre, fyra och fem. Att kombinationen av kunskaper, erfarenheter och kontaktytor skapar ett mervärde som inte fanns där från början. En analogi från fysikens värld är fusionsenergi, det som är källan till solens och andra stjärnors energi. Genom att slå ihop lättare, mindre atomkärnor övergår potentiell energi till rörelseenergi och man vinner energi. Hur är det möjligt? Och hur går det till? Hur kan helheten bli större än summan av dess delar?

Årsredovisning Saab Aerotech 1998 | Copywriter | Storytelling